DA  |  ENG
Frygten – din destruktive følgesvend
januar 16, 2018
Er din virksomhed klar til en fremtid, hvor spillereglerne er ændrede eller helt væk?
oktober 21, 2020
 

Salg er en kampsport, hvor man kan få slag og blå mærker, men til gengæld ligger æren og tilfredsstillelsen ved at gøre noget krævende forude.

Er salg ikke win/win? Jo, men der skal kæmpes for det og kampen foregår i høj grad indeni dig selv og kampen mod frygten for at få et NEJ - altså at blive afvist - er ofte den vigtigste hindring for at nå dine mål. Og man er ikke født sælger - man vælger at blive sælger.

Da jeg i 1979 så et opslag på min skole for en koreansk kampsport, som var kommet til Danmark nogle år tidligere - Taekwon-do - havde jeg ikke fantasi til at forestille mig, at jeg mange år senere skulle arbejde med salg, holde foredrag om det eller i det hele taget dagligt bevæge mig i "arenaen". Jeg var genert og usikker og overvindelsen til at tage bussen til træning i Vejle Taekwon-do Klub første gang var nærmest uoverskuelig (dengang kørte man ikke børn).

jeg mødte John R. Nielsen - chef træner og mit blik fangede hans sorte bælte. Han var flink og fuld af power og sagde til os unge mennesker. "DU kan dobbelt så meget som du selv tror og 10 gange mere end dine mor tror". Jeg var hooked og besluttede at en dag ville det være mig, som stod der med et sort bælte.

Kampsport giver unikke ting: styrke, mod, selvtillid, vilje og det er alt sammen egenskaber, som du i høj grad har brug for i salget. Det er vedholdenhed og det lange seje træk, som giver det sorte bælte og her er ikke nogen genvej.

Vejen til det sorte bælte er fyldte med hård disciplineret træning og teknikkerne finpudses til de er perfekte - igen, igen og igen. Der er delmål (bæltefarver) så man holdes motiveret og kan måle sine fremskridt og det bør du også have i dit salgarbejde. Del det op i bidder og gå hårdt efter det næste niveau. Idag vil jeg ringe til 2 nye kunder, imorgen 3 osv. Vær realistisk. Fysisk styrke gør det ikke alene - styrken kommer indefra. Kampsport giver blå mærker og er du ikke indstillet på det, skal du dyrke en anden sportsgren. Det samme med salg. Et NEJ fra en kunde er blå mærker, hvor du kan føle det som en afvisning, men husk - det er en afvisning af dit produkt eller ydelse og ikke af DIG, som person. Måske er timingen dårlig eller det er ikke lige det, som din kunde har behov for. Vær nysgerrig på nej´et og spørg ind til det. Jeg har stor respekt for telefonsælgere (selvom jeg hader, når de ringer). De får nogle gange 50 afvisninger for 1 ja, men de forsætter ufortrødent og optimerer deres pitch hver eneste dag. Salg er ikke noget dårligt eller slemt. Se det som at give kunden muligheden for at købe noget ind hos dig, som skaber værdi for ham. Det er da egoistisk at have et unikt produkt, som kan hjælpe andre og så ikke få det ud i verden, ikke? Tøv ikke med at gå ind i arenaen og du bliver aldrig 100% klar. Ofte bruges der unødig meget tid til at planlægge og lave koncepter og jeg skal lige være helt klar og SÅ går jeg igang. Nej! Kort planlægning, kæmp, få knubs, juster din taktik, kæmp, knubs, juster, kæmp, ordre, kæmp, få knubs, juster...... Koncepter alene vinder ingen kampe. Jeg fik mit sorte bælte 2. dan og bæltet ligger i et skab derhjemme, men udviklingen og kampgejsten er indeni mig og hver dag ved jeg, at hvis noget er værd at kæmpe for - så træd ind i arenaen.

Vær modig og jeg hjælper dig gerne med at blive det!